CHP'DEN BONZAİNİN CEZASINI ARTIRACAK TEKLİF

CHP

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, adına bonzai” denilen uyuşturucu ile mücadelede önlemlerin yetersizliğine dikkat çekerek Türk Ceza Kanun'undaki (TCK) cezasının artırılması için kanun teklifi verdi.

Havutça’nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifine göre, TCK’nın 188’inci maddesine “sentetik uyuşturucu ve sentetik uyarıcı”larda ekleniyor.  Böylelikle bonzai gibi sentetik-kimyasallardan elde edilen “yeni nesil uyuşturucu” denilen uyuşturucu ve uyarıcı maddeler eroin, kokain, morfin veya baz morfin kapsamına sokularak,  verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülüyor. TCK’da bir maddede değişiklik yapan kanun teklifinin madde gerekçesinde şöyle deniliyor:

“TCK’nın 188’ci maddesinin 4’üncü fıkrasına göre suçun maddî konusunun eroin, kokain, morfin veya baz morfin olması durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fıkraya, “sentetik uyuşturucu ve sentetik uyarıcı” ibaresi eklenerek, bu tür yeni nesil uyuşturucuların da cezalandırılması amaçlanmaktadır.”

Havutça, kanun teklifinin gerekçesinde ise Türkiye’de özellikle çocuk ve gençlerin, Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu Ofisi tarafından dünyada en tehlikeli ve hızlı yayılan uyuşturucu olarak kabul edilen “bonzai”nin tehdidi altında olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler raporuna göre son yıllarda Türkiye`de uyuşturucu bağımlılığında sentetik psikoaktif maddeler konusunda çok ciddi artışlar olduğunu belirten Havutça, “Bonzai gibi kimyasal ve sentetik uyuşturucuların üretilmesi, satışı, ülke geneline yayılması çok kolay olmakta ve bu tehdit hızla gençleri pençesine almaktadır. Her ne kadar bu tehdidin önlenmesi sadece mevzuatta yapılacak değişikliklerle mümkün olmasa da, uyuşturucu ile yapılacak mücadelede atılacak her adım, gençlerimizin uyuşturucudan korunmasını sağlayacaktır” dedi.

TCK’da bonzai gibi uyuşturucular için verilmesi öngörülen cezayı yarı oranında artıracak kanun teklifinin tek maddesi şöyle:

“MADDE 1- 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 188’inci maddesinin (4) fıkrasına “maddenin” ibaresinden sonra gelmek üzere ‘sentetik uyuşturucu ve uyarıcılar’ ibaresi eklenmiştir.”

 



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı